Szerverszobák hűtése split klímával – lehetséges?

A számítástechnikai és internetes kommunikáció mára elengedhetetlenné vált a munkahelyeken, közintézményekben, irodaházakban. Ezért egyre több épületben alakítanak ki külön szerverhelyiségeket, amelynek az év minden napján 24 órában külső hűtésre van szüksége. Kisebb és közepes irodaházaknál a beruházási költségek alacsonyan tartása miatt sokszor olcsó split klímával próbálják a drága IT eszközök hűtését megoldani. 

Régebben bevált módszer volt, hogy „téliesített on-off” klímákkal igyekeztek biztosítani a néhány kilowatt hőtermelésű IT berendezések hűtését. Az EU-s rendeletek miatt már csak inverteres klímák kerülnek forgalomba és sok klímaszerelő azt gondolta, hogy ezek is alkalmasak szerverhűtési feladatokra. A gyártók azonban komfort hűtési célokra „optimalizálják” ezeket, komfort energiahatékonysági irányelvek alapján tervezik a szabályozó automatika szoftverét és csökkentik a hőcserélők méretét. Így a névleges hűtőteljesítményük alapján kiválasztott klímák már nem megfelelőek olyan helyiségek hűtésére, ahol a külső hőmérséklettől függően egész évben egyenletesen nagy belső hőfejlődés van.

Milyen ismérvei vannak a szerver helyiség hűtésére alkalmas klímaberendezésnek?

Az IT hűtési igényeket a felszabaduló hőhöz igazodó hűtőteljesítménnyel és a látens (cseppvízképző) hűtőteljesítmény minimalizálásával tudja kiszolgálni, alacsony külső hőmérséklet esetén is egész évben. Képes redundáns üzemmódban működni.

A szakadatlan nagy belső hőfejlődés miatt a szerverhűtőt az érezhető teljesítményre kell kiválasztani, a megfelelő hűtés elérésére az állandó magas levegőáram az ideális. A hűtési teljesítmény folyamatos biztosítására néhány japán gyártó növelt felületű beltéri hőcserélőt alkalmaz, pl. a Fujitsu szerverhűtésre alkalmas klímáinak kb. 30%-kal nagyobb a hőcserélője az azonos teljesítményű előző komfort modellekhez képest és a légbevezető nyílásokon 25%-kal több a beáramló levegő mennyisége. A DC ventilátor motor kiválasztásánál a hatékonyság mellett az üzembiztonság és a hosszú élettartam is figyelembe lett véve. Fontos a kiemelkedő hűtési energia hatékonyság (EER) is hiszen a berendezés szinte állandóan működik. A szerver helyiségek sokszor az épület eldugott részeiben kerülnek elhelyezésre, a kültéri egységet pedig csak nagy– akár 30-50 méter – távolságra lehet elhelyezni a beltéri egységtől. Emiatt szükség van arra, hogy a hűtőkör alkalmas legyen jelentős élettartam és teljesítmény csökkenés nélkül áthidalni a nagyobb szerelési távolságot is. A szerverhűtésnél meg kell előzni, hogy illetéktelenek lekapcsolhassák a berendezést vagy az infra távirányítóval elállíthassák a paramétereket. Megnőtt az igény arra is, hogy épületfelügyeleti rendszerbe beköthető legyen a hűtő egység, így hiba esetén a kezelő személyzet azonnal be tud avatkozni és elkerülhető a tetemes anyagi kár.

A Fujitsunak jelenleg egy 8 kW-os és egy 9,4 kW-os oldalfali készüléke rendelkezik szerverhűtés funkcióval és teljesíti a fenti igényeket. Ez két működési folyamatot foglal magában:

  1. „Special cooling operation” – speciális hűtési funkció: maximális légáram mellett biztosítja a helységben szükséges hőelvonást függetlenül a kültéri egységben található hőérzékelő által mért külső hőmérséklettől. Inaktiválja az infra szabályozót és még kommunikációs hiba esetén is tovább hűt.
  2. „Lead lag operation” – a redundáns üzemmód biztosítására lett kifejlesztve: minimum 100% többlet teljesítménnyel rendelkező rendszer esetén biztosítja az üzemóra kiegyenlítést illetve egy klíma elégtelen teljesítménye vagy hibája esetén elindítja a másik klímát is.

A Fujitsu klíma szerverhűtés funkciójának jellemzői

1., Nagy szenzibilis hűtőteljesítmény, nagy fokozaton rögzített légáram segítségével.

2., Két split klíma kommunikációs panelje összeköthető vezeték segítségével, így 100% tartalék építhető ki. A két berendezés működési módjai:

  • tartalék üzemmód: az elsődleges hűtő egység üzemzavara esetén a második azonnal automatikusan indul
  • üzemidő kiegyenlítés: igény esetén a heti program segítségével beállítható
  • támogató üzemmód: megnövekedett teljesítmény igény esetén a nem üzemelő beltéri egység is bekapcsol a   parancsolt hőfok tartásához

3., Az elsődleges hűtő egység áram kimaradása esetén a másodlagos egység magától érzékeli a kommunikáció megszűnését és bekapcsol.

4., Áram kimaradás után automatikus újraindulás.

5., Távirányító korlátozás (használaton kívüli funkciók tiltása)

6., A kompresszor nem áll le -15°C-os külső hőmérséklet alatt sem. 

Összegezve a fenti gondolatokat, ha egy helyiségben számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök egész évben hőt termelnek a hűtést különös gondossággal kell megválasztani. Ha split klímát alkalmazunk IT berendezések hűtésére, olyan gyártó berendezését válasszuk, amely rendelkezik valódi szerverhűtés funkcióval. Emellett gondoskodjunk 100% teljesítmény tartalékról az üzembiztonság maximalizálásának érdekében.

Lánczi János
Columbus Klíma

WWW.FUJITSUKLIMA.HU