Mobilklíma, ami tényleg megoldás

Ismét közeleg a meleg, jön a nyár. Sokakban felmerül a klíma kérdés. Bár a legelterjedtebb az ún. magasfali split, vagy osztott klíma, mégis sokszor szóba kerül a mobilklíma.

Sokan nem gondolkoznak hosszútávú befektetésben a nyári, hűtési szezon alatt, vagy gond a kültéri elhelyezése vagy nem akarják összefúrni és kábelcsatornázni a lakást. Esetleg nem találnak szerelőt, ami különösen időszerű lehet ebben a vírusokkal terhelt időszakban Ekkor jön képbe a „jolly-joker”: a mobilklíma.

mobilklima ami tenyleg megoldas

Vegyem vagy ne vegyem? Hogyan áll ez a kérdés szakmai szemmel?

A mobilklímák működési elvét meg kell érteni, vizsgálni vásárlás előtt. Van néhány fontos alapelv, ami minden mobilklíma esetén igaz. A gépnek folyamatos hűtésre, folyamatos légáramra van szüksége. Ez a légmozgás nem a szobát hűti, hanem a gépet! A legfontosabb alapelvek egyike a mobilklímáknál, hogy egy adott helyiségből levegőt elszívni vagy oda levegőt befújni csak akkor lehet, ha az adott légmozgásnak biztosítjuk a párját is. Tehát ha befújunk, valahol ki kell engedni a befújt levegőt, ha elszívunk akkor valahol be kell engedni ugyan annyi levegőt. Ezek hiányában megáll a légszállítás a gép elromlik!

Alapvetően 2 fő csoportot különböztetünk meg a mobilklímák között:

  1. egy csöves mobilklíma
  2. több csöves mobilklíma.

Egy csöves mobilklíma

Az egy csöves mobilklíma alapvetően bent van a hűtendő helyiségben, és a következőket teszi:

  • a gép oldalán beszívja a helyiségben lévő meleg levegőt és hőt von el belőle
  • a gép elején egy rácson át kifújja ugyanezt a levegőt, immár hidegen, így hűti a szobát
  • a levegőből elvont hőt egy csövön keresztül kifújja a szabadba vagy a szomszédos helyiségbe.
  • a kifújással egy időben „megpróbál beszívni” a szobába ugyanannyi levegőt amennyit kifújt. Erre kell biztosítsunk valami rést, kiépített nyílást, mint pl. a ventilátorral szellőztetett fürdőszobák ajtaján lévő kis nyílás (lakótelepeken gyakori).

mobilklima levegoaramlas

Ebből a működésből adódnak az egy csöves mobilklíma legfontosabb hátrányai:

  • A gép a hűtendő helyiségben van a zajával együtt, ami egyáltalán nem alacsony zajszint. Minimum megfelel egy városi, nyitott ablak utca zaj szintjének.
  • A gép a földön áll, tehát az oldalán beszívott levegő relatíve hideg, hiszen a szobában a meleg levegő van feljebb, a hideg lentebb. Ez rontja a hatásfokát.
  • A kifújt hideg levegő az alacsony készülék felső részén távozik, így valószínű. hogy közvetlen hideg és erős légáramba kerülhet a használó, ami egészségre veszélyes lehet.
  • A készülék relatíve kicsi, alul szívja be a szobalevegőt és felül, de kb 60-70 cm magasan fúj ki, így a helyiségben valószínűleg nem lesz jó az átöblítés, a hideg levegő csak a szoba alsó felét hűti, felül megállhat a melegebb levegő.
  • Az egy csövön, ami kb 1-2 m hosszú, meleg levegőt vezet ki a gépből, ezért a cső is meleg. 40-50 °C is lehet a cső hőmérséklete, ami fűti a szobát, és tovább rontja a gép hatásfokát.
  • A szobából kifújt levegőt pótolni kell valamivel. Légpótlás egy módon lehet, ha beengedünk levegőt, a külső meleg levegővel, vagy a szomszéd helyiség meleg levegőjével, amit beszív a szobába. Ezzel fújjuk, tehát fűtjük is a szobát a kinti meleg levegővel.
  • Ezt a pót levegő bevezetést valami nyílással meg kell oldani, mert ha ezt a levegő pótlást nem kapja meg a klíma, akkor a folyamatos kifújás miatt alacsony nyomás jön létre a szobában, vagyis „elfogy a levegő” nem tud a klíma mit kifújni, ettől túlmelegszik és roncsolódnak a túlmelegedő alkatrészek. A mobilklíma ettől tönkremegy! Kiemelten fontos minden esetben a készülékhez kapott útmutató tanulmányozása!

Összességében az egy csöves mobil klímát lényegében sehová sem ajánlanám, mert a névleges hűtőteljesítménynek jelentős része a fent leírt veszteségekre megy el, és zajos is és helytelelen használat mellett könnyel elromlik! Konkrét szerviz tapasztalat, hogy a legtöbb visszahozott hibás klíma a légpótlás hiánya miatt „megfőzte magát.”

Ideiglenes vagy vész megoldás lehet pl. egy irodában, vagy munka állomáson, de hálószobába, de még nappaliba is rengeteg kompromisszum jár vele.

 Több csöves mobilklíma

A klasszikus 2 csöves mobilklíma egy fokkal jobb megoldás, 2 problémát kezel. Van rajta egy plusz cső, ami kintről szív be levegőt és azt direktben vezeti a gépbe, így biztosítja a gép hűtését. Ezek a gépek erősebb ventilátorral készülnek, ami tudja kezelni a csövek ellenállását. Hagyományos egy csövest nem érdemes ilyenné barkácsolni.

fisher compact mobilklima ket csovel

Ezzel a kis kiegészítéssel nem szívunk be kinti meleg levegőt a szobába, tehát a légpótlással nem fűtjük a szobát és megoldjuk a légpótlás problémáját is. A többi hátrány marad.

Ezt a klasszikus 2 csöves mobil klímát sem ajánlanám, de kevesebb kompromisszumot tartalmaz és legalább működni fog. Aki el tudja fogadni a továbbra is jelentős hatékonyság vesztést és zajt, azoknak megfelelő lehet.

Létezik egy speciális mobilklíma, ami szinte a mobilok összes hátrányát képes kiküszöbölni.

fisher flexi mobil klima csovek hatul fisher flexi mobil klima csovek elol

A Fisher FPR sorozat, sokkal erősebb ventilátorokkal készül, így akár 4 csővel is szerelhető, továbbá mivel IPX2 védettségű ezért kültéren is elhelyezhető, pl. egy teraszon.

Érdekessége, hogy nem csak hűtésre, de fűtésre is használható!

Ezzel a variációk olyan széles tárháza nyílik meg, amit nehéz lenne ebben a rövid cikkben mind elmondani.

Milyen hátrány kezelhető ezzel a sorozattal? Minden!

  1. Azzal, hogy a gép kikerül a szobából, megszabadulunk a zajtól. Bent a hűvös, kint a zaj!
  2. Azzal, hogy a beltéri levegőellátás 2 hosszú csővel csatlakoztatható, a befúvást magasabbra tudjuk tenni, az elszívást pedig távol a befúvástól, így sokkal jobb lesz a levegő keringtetés és a hatásfok.
  3. Azzal, hogy a gép hűtése is megoldható 2 csővel javítunk a hatásfokon, és nem szívunk a kezelt térbe kültéri, meleg levegőt.
  4. Az FPR sorozat akár egy teraszon is elhelyezhető ilyen esetben 1 csővel kapcsolódva a kezelt térre akár jelentős friss levegőhöz juthatunk, kezelt, kb 18 °C -os hőfokkal még 32 °C külső hőmérséklet esetén is! Kiváló lehet pl egy óvodában altatáskor, 100% friss levegő egy kicsit hűvösebben!
  5. Kétcsövesen a beltérre dolgozva, de kívül elhelyezve a gépet, megint csak „Bent a hűvös kint a zaj!” Így a 2 csővel akár 12 °C körüli befújt léghőmérsékletet is el tudunk érni tehát szinte névleges, teljes hűtő kapacitást is.
  6. A klíma egy üzlet vagy lakás egy alárendelt helyiségében is lehet, pl egy előszobában. Ha innen 2 csővel dolgozunk a kezelt térre, akkor az előszobát szellőztetni kell, hogy a gép le tudja adni a hőt. Viszont, ha 4 csöves elrendezést választunk akkor 2 csővel dolgozhatunk a kezelt térre és 2 csővel pl. egy lifthoch-on keresztül a gép is megkapja a hűtést. Ez már szinte egy split klíma szintje!
  7. Bent a hűvös, kint a zaj, és azt a teret sem fűtjük, ahol a gép van! Az intelligens fali kezelővel vagy távirányítóval is kezelhetjük a klímánkat, nem romlik a hatásfoka és a kezelt levegő és a visszaszívás helye is közel ideális lehet! A zsalu lezár, ha a gép nem fúj be levegőt.

fisher flexi komfort kit fisher flexi taviranyito

A Fisher mobil klímát jó szívvel merem ajánlani mindenkinek, aki a split klímát valami miatt nem tudja most választani, de műszakilag korrekt megoldást szeretne!

Bővebb információ, letölthető termékismertetők és műszaki adatok megtalálhatóak a www.fisherklima.hu/mobil-klima weboldalon.